Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Појам и биће српске нације

Натраг

Аутор Вркатић, Лазар
Област историја / историја културе
Библиотека Левијатан
Датум објављивања 04.02.2004.
Формат 23 x 15
Тежина 992
Број страна 902
Цена 4000дин / 38.1€
Повез Тврди
Писмо Латиница
ИСБН 86-7543-080-9

Професор Лазар Вркатић, наш цењени филозоф, социолог и правник, умногоме је допринео стварању потпуније слике о нашем народу, описујући кретање његовог развоја од тренутка прихватања хришћанства па све до савременог тренутка и завршетка Другог светског рата. У првом делу ове студије проф. Вркатић издваја посебно поглавље у којем не говори у општим цртама о појму и бићу нације, већ конкретно прелази на пример српског народа.

 

За проф. Вркатића, у филозофском смислу, народ представља заједницу свести. Зато његово истраживање креће од тренутка када наш народ пређе у хришћанску веру – не може се говорити о истом народу пре хришћанства и после његовог усвајања, јер се не би могло говорити о истој свести. Година настанка нације неког хришћанског народа за Вркатића представља годину превода Библије на одређени језик. Како је за нас та година 1847. – година Вукове победе, година објављивања превода Новог завета на српски језик – Вркатић управо са том годином почиње анализу културног и политичког живота Срба као нације. Међу бројним запажањима, проф. Вркатић се осврће и на појаву и остварење конзервативне идеје у Србији, те на идеје Илије Гарашанина, али и на појаву либералне идеје, пишући о Јовану Ристићу и његовој политици. Такође, детаљно говори и о  периоду Првог и Другог светског рата, и приликама у Србији у том периоду.

 

Други део ове студије, као додатак, садржи документовану грађу попут уговора, меморандума, говора, писама, међу којима су: „Говор Јована Ристића на тајној седници Народне скупштини у Крагујевцу“, „Нота Аустро-Угарске о објави рата Србији“, „Акт о капитулацији војске Краљевине Југославије“...

 

Студија Појам и биће српске нације на прегледан начин приказује развој нашег народа као нације, пролазећи кроз призму политике, али и филозофије, ствара се шира слика о историјском и културном животу нашег народа у различитим периодима његовог развијања.


Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića