Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Zimel, Georg

Natrag

Simmel, Georg

 

Georg Zimel (1858 - 1918) bio je nemački filozof i jedan od prvih nemačkih sociologa. Jedan je od najvažnijih klasičnih teoretičara društva uopšte, a posebno je uticao na razvoje rane američke sociološke tradicije. Poznat je po svom netipičnom stilu, a interesovao se za mnoge i različite segmente društva.

Rođen je u Berlinu kao najmlađi od sedmoro djece, u porodici s kompleksnom konfesionalnom pozadinom. Naime, i majka i otac su isprva bili jevreji, ali otac kasnije prelazi na katoličanstvo, a majka na luteranstvo. Zbog svojih jevrejskih korena, te "izraelitske" fizionomije kasnije ima problema zbog sve izraženijeg antisemitističkog okruženja.

Studirao je različite predmeta na univerzitetu u Berlinu, da bi 1881 postigao doktorat iz filozofije. Tamo se zadržava na položaju neplaćenog nastavnika, zavisnom od studentskih uplata, ali zbog odličnih predavalačkih sposobnosti dobro prolazi i privlači velik broj studenata. Zbog vrhunskih predavanja na koja dolaze ne samo studenti i koja postaju javni događaji, Zimel širi svoj akademski uticaj u Njemačkoj, a 1900 dobiva i službeno priznanje dobivši naslovno zvanje na berlinskom univerzitetu. Ipak pravi akademski položaj stiče tek 1914 na manje važnom univerzitetu u Strasburu. Odvojen od svoje publike, berlinskih intelektualaca i studenata koji su ga simpatisali, oseća se otuđeno, izolovano i depresivno. Iste godine počinje i Prvi svetski rat, studenti odlaze na ratišta, učionice se preuređuju u bolnice, a Zimel ostaje marginalan lik na akademskoj sceni, te se može reći da nikada nije imao normalnu akademsku karijeru, jer je malo pre završetka rata preminio od raka jetre.

Usprkos tome, njegov uticaj na razvoj sociologije je ogroman, a najvidljiviji je u razvoju rane američke sociološke misli, naročito u čikaškoj školi gde je isprva bio najprevođeniji i citiraniji nemački sociolog (dok su Marx i Weber još dugo godina ostali po strani).Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića