Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Расел, Бертранд

Natrag

Russel, Bertrand

 

Бертранд Расел (18. мај 1872 — 2. фебруар 1970) је био британски филозоф и математичар, добитник Нобелове награде за књижевност 1950. године.

У математици је познат по Раселовом парадоксу који је указао на пропусте у наивном (неаксиоматском) заснивању Канторове теорије скупова.

Бертранд Расел (у оригиналу Бертранд Артхур Wиллиам Русселл, 3рд Еарл Русселл) рођен је 18. маја 1872. године у племићкој породици. Веома рано је остао без родитеља, мајка му је умрла када је имао 2 године, а отац када је имао 4. Остали су он и његов старији брат Френк (будући други Ерл Расел). О њима се бринуо њихов деда Ерл Расел (лорд Џон Расел) који је био председник британске владе 40-их година 19. века, и дедина жена из другог брака. Кум му је био филозоф Џон Стјуарт Мил. Расел није испунио њихова очекивања што се тиче женидбе и децембра 1894. се оженио Американком Алис Смит. Алис је била протестанткиња и то пуританских схватања. Њихов брак је завршен разводом 1911. године. Расел није био увек веран брачном животу, познате су биле две љубавне афере са чувеним дамама од којих је једна била глумица.

Бертранд Расел је студирао филозофију и логику на Универзитету Кембриџ од 1890. године. Постао је члан Тринити колеџа 1908, године. 1920. је путовао у Русију и после тога предавао у Пекингу филозофију једну годину дана. 1921. када је изгубио професорски посао оженио се Дором Расел (рођеном Блек) и са њом је имао сина Џона (Јохн Цонрад Русселл, касније га наследио као четврти Ерл Расел) и ћерку Кетрин (Катхарине Русселл удата Таит). Расел се у ово време испомагао тако што је писао популарне књиге из области физике, етике и образовања за лаике. Са супругом Дором он је основао експерименталну школу \"Беацон Хилл\" (у преводу \"Светионик на брегу\") 1927. године.

После смрти старијег брата, Расел 1931. године постаје трећи Ерл Расел. Међутим он се веома ретко позивао на ову титулу. Супруга Дора га је изневерила у прељуби са једним америчким новинаром и Расел се 1936. оженио по трећи пут. Нова супруга му се звала Патриша, била је оксфордски студент и гувернанта Раселове деце 1930. године. Са њом је имао једног сина по имену Конрад. У пролеће 1939. преселио се у Санта Барбару и предавао на универзитету Калифорнија у Лос Анђелесу. Био је постављен за професора на Сити колеџу у Њујорку одмах после тога, али после јавног негодовања постављење је повучено; његово радикално мишљење учинило га је морално неподобним за предавача на овом колеџу. У Британију се вратио 1944. и поново је предавао на Тринити колеџу.

1952. у својој осамдесетој години, Расел се поново развео и оженио четврти пут супругом Едит, са којом се познавао још од 1925. године.

Бертранд Расел је написао три тома своје аутобиографије крајем 1960-их година и преминуо је 2. фебруара 1970. у Велсу у својој 98. години. Његов пепео је расејан у планинама Велса.

Треба поменути и да је Расел познат као оснивач и вођа познатог \"Преког суда\" у коме су били осуђивани сви злочини САД у вијетнамском рату током 50-их и 60-их година двадесетог века.

Поменимо на крају и то да је од Бертранда Расела титулу Ерла наследио најпре његов син Џон Расел (као 4. Ерл Расел), а потом млађи син Конрад Расел (као 5. Ерл Расел). Конрад Расел је изабран за наследног племића у британском Дому лордова, он је угледни британски научник.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića