Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Зимел, Георг

Natrag

Simmel, Georg

 

Георг Зимел (1858 - 1918) био је немачки филозоф и један од првих немачких социолога. Један је од најважнијих класичних теоретичара друштва уопште, а посебно је утицао на развоје ране америчке социолошке традиције. Познат је по свом нетипичном стилу, а интересовао се за многе и различите сегменте друштва.

Рођен је у Берлину као најмлађи од седморо дјеце, у породици с комплексном конфесионалном позадином. Наиме, и мајка и отац су испрва били јевреји, али отац касније прелази на католичанство, а мајка на лутеранство. Због својих јеврејских корена, те \"израелитске\" физиономије касније има проблема због све израженијег антисемитистичког окружења.

Студирао је различите предмета на универзитету у Берлину, да би 1881 постигао докторат из филозофије. Тамо се задржава на положају неплаћеног наставника, зависном од студентских уплата, али због одличних предавалачких способности добро пролази и привлачи велик број студената. Због врхунских предавања на која долазе не само студенти и која постају јавни догађаји, Зимел шири свој академски утицај у Њемачкој, а 1900 добива и службено признање добивши насловно звање на берлинском универзитету. Ипак прави академски положај стиче тек 1914 на мање важном универзитету у Страсбуру. Одвојен од своје публике, берлинских интелектуалаца и студената који су га симпатисали, осећа се отуђено, изоловано и депресивно. Исте године почиње и Први светски рат, студенти одлазе на ратишта, учионице се преуређују у болнице, а Зимел остаје маргиналан лик на академској сцени, те се може рећи да никада није имао нормалну академску каријеру, јер је мало пре завршетка рата преминио од рака јетре.

Успркос томе, његов утицај на развој социологије је огроман, а највидљивији је у развоју ране америчке социолошке мисли, нарочито у чикашкој школи где је испрва био најпревођенији и цитиранији немачки социолог (док су Марx и Wебер још дуго година остали по страни).Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića