Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

св. Јован од Крста

Natrag

San Juan de la Kruz

 

Свети Јован од Крста (шп. Сан Јуан де ла Цруз; Фонтиверос, 24. јуна 1542 — Убеда, 14. децембра 1591) је католички светитељ, црквени научитељ, писац, католички мистик, редовник кармелићан и обновитељ кармелићанског реда.

Рођен је у сиромашној шпанској фамилији. Од дјетињства, настојао је наћи посао, како би помогао у издржавању фамилије. Након много разних послова, успјех и задовољство налази у дворењу болесника у болници, у којој успут и студира хуманистичке науке код језуита од 1559. до 1563. У времену одабира животног позива, одлази у самостан Кармел и постаје понизним припадником реда. Предавао је библијске студије на универзитету Цолегио де Сан Андрéс у Саламанки.

Због слабе стеге и недовољне покоре убрзо је постао незадовољан животом у Кармелу и пожелио је отићи у картузијански самостан. Послије сусрета са светом Терезијом Авилском, одлучио је уз њену помоћ реформисати кармелски ред. Због оптужби да уноси раздор у ред девет мјесеци је провео у самостанској самици у Толеду, одакле је побјегао 15. августа 1578. Године 1580. папа Гргур XИИИ је потврдио реформу и одобрио оснивање реда босоногих кармелићана. Папа Бенедикт XИИИ је прогласио га светитељем 1726.

Његова књижевна дјела први пут су објављена 1618. и сматра се једним од највећих шпанских пјесника. Његове пјесме Мркла ноћ душе и Духовне кантикле ради богате симболике и стила убрајају се у најбоље пјесме шпанске књижевности. Његово најпознатија дјело је Успон на гору Кармел.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića