Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Цицерон, Марко Тулије

Natrag

Ciceronis, Marcus Tulli

 

Марко Тулије Цицерон (лат. Марцус Туллиус Цицеро; 3. јануар 106. &мдасх; 7. децембар 43. п. н. е.) је био римски државник, књижевник и беседник.

У Атини Цицерон, који је већ 88. п. н. е. слу&сцарон;ао у Риму академичара Филона из Ларисе, одлази сада на предавања академичара Антиоха из Аскалона. Из филозофске &сцарон;коле прелази у реторску, из Атине на Род где слу&сцарон;а славног професора беседни&сцарон;тва Милона. Враћа у Рим и започиње стварно своју каријеру, са двадесет и девет година - веома касно за римске прилике, али јо&сцарон; увек на време да сваки јавни положај стекне суо анно, у најнижој одређеној години живота.

Цицерон превазилази образовањем римске политичаре и аристократе првог реда. Али поред свег занимања за теоријска питања и научну проблематику, Цицерон је Римљанин, стран дубокој и упорној потрази за истином и сазнањима која одликује старе грчке филозофе, дајући правац и садржину целом њиховом животу. Био је такмац угледних Римљана за које је беседни&сцарон;тво било оруђе политичке борбе, а филозофија и књижевност украс и разонода култивисаног домаћег живота.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića