Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home1/sijakov/public_html/konfiguracija.php on line 70
Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića
Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Notice: Use of undefined constant cir - assumed 'cir' in /home1/sijakov/public_html/pisac.php on line 18

Vasović, Milorad

Natrag

 

Milorad Vasović (Gajtan, Medveđa, 28. novembar 1926 — Beograd, 12. mart 2005) je bio geograf, redovni profesor Beogradskog univerziteta i predsednik Srpskog geografskog društva. Završio je studije na odseku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. Posle završenih studija postao je asistent, zatim docent, vanredni i na kraju redovni profesor istog fakulteta, na kojem je radio sve do odlaska u penziju početkom 90-ih godina 20. veka. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Lovćen i njegova podgorina, regionalno-geografska ispitivanja" odbranio je 1953. i time postao doktor geografskih nauka (izdato na Cetinju 1954, str. 106).

U naučno-istraživačkom radu najviše se bavio teorijom i metodologijom regionalne geografije, prirodom planinskih regija i izučavanjem dela Jovana Cvijića. Bavio se takođe ispitivanjem preobražaja narodnog života u vezi sa industralizacijom zemlje. Bio je blizak saradnik i asistent akademika Borivoja Ž. Milojevića koji je bio asistent Jovana Cvijića. Istraživao je biografije i jednog i drugog svog velikog prethodnika i o tome pisao u mnogim publikacijama. O Jovanu Cvijiću je objavio i nekoliko knjiga gde je predstavio i popularizovao njegov rad. Bio je šef katedre i upravnig Geografskog zavoda PMF 1957-1960.

Bio je direktor Etnografskog instituta u periodu 1974-1978. Bio je predsednik Srpskog geografskog društva 1961-1978, predsednik Saveza geografskih društava Jugoslavije 1972-1974, predsednik Jugoslovenskog nacionalnog komiteta za geografiju 1976-1981. Nosilac je „Medalje Jovana Cvijića". Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vencem i Ordenom rada sa crvenom zstavom.

Objavio je veliki broj naučnih radova, udžbenika i knjiga iz oblasti geografije. Mnogo je putovao i bavio se istraživanjima na terenu. 2003. godine objavio je delo „Podrinjsko-valjevske planine" na 512 strana. Ova knjiga je rezultat njegovih višedecenijskih ispitivanja ovih planina, ilustrovana je velikim brojem kvalitetnih fotografija. U njoj su posebno obrađene sledeće planine: Suvobor, Rajac, Maljen, Povlen, Jablanik, Medvednik, Sokolske planine, Jagodnja, Boranja i Gučevo.

Bio je među prvim inicijatorima osnivanja Istraživačke stanice Petnica.

Ulagao je velike napore za zaštitu reke Tare i protiv izgradnje hidroelektrane na Tari. U septembru 2004. predao je nevladinoj organizaciji „Most" podatke o podršci 562 naučnika iz Evrope i sveta, kao i podatak da je Svetski kongres geografa 1984. u Edinburgu jednoglasno pozdravio akciju za spas Tare. Rezultat kapanje „Neću baru, hoću Taru" bio je usvajanje „Deklaracije o zaštiti rijeke Tare" u skupštini Crne Gore 14. decembra 2004. Iako ophrvan bolešću, podržao je ovu Deklaraciju, on je bio pionir u borbi protiv izgradnje hidroelektrane na Tari.

Prof. dr Milorad Vasović preminuo je u Beogradu 12. marta 2005. i sahranjen 15. marta na Novom groblju.Od istog pisca:


Notice: Undefined index: autor in /home1/sijakov/public_html/pisac.php on line 77

Notice: Use of undefined constant cir - assumed 'cir' in /home1/sijakov/public_html/pisac.php on line 81

 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića