Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Šušnjić, Đuro

Natrag

 

Đuro Šušnjić – filozof, sociolog, profesor univerziteta. Profesionalni put otpočeo je u Institutu društvenih nauka u Beogradu, nastavio na Filozofskom fakultetu u Nišu, potom u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, da bi početkom devedesetih godina prošlog veka došao na Filozofski fakultet u Novom Sadu i na kraju na Filozofski fakultet u Beogradu. Predavao je na filozofskim fakultetima u Zadru, Zagrebu i Nikšiću.

Njegov stvaralački opus je zamašan, a potpuno osoben. U nauku je uveo poetski jezik, nasuprot pozitivističkoj suvoći i dosadi, ali ne po cenu da odstupi od naučnog naloga. Suprotno, šušljićevska čarolija poetskog kazivanja učinila je da naučno kod njega postane još jasnije, razumljivije i prihvatljivije. U nauci je precizan i tačan, argumentovan i jezgrovit, u pisanju poetičan i magično privlačan. Nije neodmereno reći da je formirao šušnjićevski jezik u nauci.

U delima je darivao ideje, kritikovao ideologije, analizirao pojave i odnose, razotkrivao uzroke, pronalazio razloge, otkrivao motive. Dosledan u svemu bitnom, otvoren i radoznao za nepoznato, novo i drugačije. Drugi su za Šušnjića mogućnost sopstvene dopune, upotpunjavanja, usavršavanja i bogaćenja. Kroz život se kretao kjerkegorovski – jedan jedini, sam, stiže na cilj. Na tom putu sve što je neljudsko, nečovečno i zločinačko prezirao je, odbacivao i suprotstavljao mu se.

Pripada stvaraocima čije delo i život neće doživeti sudbinu peščanih dina. Ono je već sada kristalna vertikala kojа će se uspešno odupirati prirodnim i ljudskim nepogodama. Životom, stvaranjem i ponašanjem pokazao je i dokazao da je osoben i neponovljiv uzor i da će upravo takav pripadati svim vremenima.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića