Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Vitanović, Slobodan

Natrag

 

Slobodan Vitanović (1928-2007)  je bio višegodišnji šef Katedre za romanistiku Filološkog fakulteta, upravnik Centra za poslediplomske studije, profesor po pozivu na četiri francuska univerziteta i nosilac francuskog ordena Viteza legije časti. Njegova su predavanja iz oblasti francuska književnosti 17. veka sa ovacijama pratili i srpski i francuski studenti na univerzitetima u Bordou, Eks Marseju, Parizu 12 i Parizu 3 - Nova Sorbona. Bio je i član Izvršnog saveta Evropskog društva kulture sa sedištem u Veneciji, predsednik Društva prijatelja Francuske i člana Krunskog saveta.

Slobodan Vitanović rodjen je u Beogradu 1928. godine gde se školovao, završio Filološki fakultet i poslediplomske studije. Za asistenta za francusku književnost Filološkog fakuleteta u Beogradu izabran je 1960. godine, a potom je biran i za sva viša univerzitetska zvanja.

Osim većeg broja studija, članaka i prikaza objavljenim u domaćim i stranim časopisima objavio je i više književnih dela medju kojima su "Andre Žid i francusko klasično pozorište, "Andre Žid i francuski klasicizam", "Poetike Nikole Boaloa i francuski klasicizam", "Jovan Dučić u znaku Erosa", "Jovan Dučić u znaku Apolona i Dionisa", "Jovan Dučić u znaku Atene", "Francuska civilizacija" (u saradnji sa Gordanom Vitanović) i druga.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića