Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Свифт, Џонатан

Natrag

Swift, Johnatan

 

Џонатан Свифт (рођен 30. новембар 1667, умро 19. октобар 1745) је био ирски књижевник, сатиричар, писац памфлета. Чувен је по делу \"Гуливерова путовања\". Сва своја дела је објављивао под псеудонимима или анонимно. Познат је и као мајстор два облика сатире.

Свифт је 1702. докторирао на Тринити колеџу у Даблину. За време посета Лондону Свифт је објавио две књиге \"А тале оф а Туб\" \"Тхе Баттле оф тхе Боокс\" и почео је стицати углед као писац. Упознао се тада и постао пријатељ са Александром Попом, Џоном Гејом и Џоном Арбутнотом.

Свифт је тих година постао политички активан. Од 1707. до 1709, а опет 1710. Свифт је био у Лондону. Неуспешно се тада залагао код виговске администрације у име ирскога клера око једнога власничкога проблема. Торијевци, који су били у опозицији показали су више разумевања за његове захтеве. Торијевци су кад су дошли на власт 1710. Свифта регрутовали да буде уредник Егзамајнера. Свифт је 1711. објавио политички памфлет \"Понашање савезника\", у коме је напао виговску власт због њихове неспособности да заврши дуги рат са Француском. Торијевци су водили тајне разговоре са Французима и ти разговори су довели до Утрешког мира 1713, којим је завршен Рат за шпанско наслеђе.

Џонатан Свифт је био део унутрашњег круга торијевске власти и често је био посредник у унутрашњим споровима између министра вањских послова и министра финансија и премијера. Свађа двојице кључних торијевских вођа резултовала је оставком премијера Роберта Харлија. Када је умрло краљица Ана, а на власт дошао краљ Џорџ И воговци су се вратили на власт, а вођама торијеваца је суђено јер су водили тајне преговоре са Французима.

Пред пад торијевске власти Свифт се надао да ће га наградити уносним црквеним положајем у Енглеској. Међутим краљица Ана није обожавала Свифта, па је спречила те намере. Најбоље што су му могли осигурати био је положај декана Сент Патрика у Даблину. Када су се виговци вратили на власт за Свифта није било друге него да оде у Ирску. Када се вратио у Ирску искористио је своју склоност памфлетима и подржао је ирску ствар, тако да је добио статус ирскога патриоте.

Тих година започео је и своје ремек-дело \"Гуливерова путовања\". Велики део материјала осликавао је политичка искуства. Епизода када Гуливер гаси пожар на палати Лилипутанаца уринирајући на палату представља метафору торијевскога незаконитога мировнога уговора, којим су направили добро дело на несретан начин. Дуго је одлагао пут у Лондон и коначно је 1726. отпутовао у Лондон са својим делом \"Гуливерова путовања\". Одсео је код пријатеља Александра Попа. Џон Геј и Џон Арбутнот су му помогли да анонимно штампа дело. Прво је одштампано 1726. и одмах је постигло велики успех. Штампано је још два пута те године и још једном почетком 1727. Француски, немачки и холандски преводи су се појавили 1727. Илегално је штампано на ирском 1727.

Свифт се 1727. вратио у Енглеску и одсео је поново код Александра Попа. Посета је била кратка, јер је добио поруку да естер Џонсон умире, па се због тога вратио кући. Умрла је јануара 1728. Свифт је умро 19. октобра 1745. Сахрањен је поред Естер Џонсон.Od istog pisca:


 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića