Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

KORENI VELIKOG RATA I NACIZMA

Natrag

Autor Vuković, Slobodan
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Levijatan
Datum objavljivanja 13.07.2022.
Format 23 x
Težina 678
Broj strana 562
Cena 3500din / 33.33€
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-416-0

Iz recenzije knjge „Koreni Velikog rata i nacizma“ izdvajamo:


„Vuković posle uvida u impresivnu literaturu, objašnjava genezu dva najtragičnija događaja u novijoj istoriji – Prvi („Veliki) i Drugi svetski rat – ukazujući kakvu su ulogu u tome imala ista idejna kretanja o germanskoj izuzetnosti, rasistička ideologija i neskriveno nastojanje da se svi koji ne pripadaju arijevcima unište ili pretvore u robovsku radnu snagu. Vuković piše kako je ta, u biti genocidna ideologija, našla primenu prvo u Africi, a zatim se prenela na Stari kontinent i ukazuje da njene žrtve nisu bili samo Jevreji (koji su tokom Holokausta bili žrtve bukvalnog istrebljenja) nego i stanovništvo Afrike, Sloveni i Romi.

[...]

Posebna vrednost knjige je detaljna analiza pokušaja (ne samo autora na nemačkom govornom području, nego i onih iz razvijenog Zapada) da izvrše reviziju geneze oba svetska rata i aboliraju od odgovornosti ne samo civilne i vojne vrhuške Rajha, nego i intelektualne elite Nemačke i Austrije koje su bile pouzdan oslonac za širenje ideja pangermanizma, o životnom prostoru i rasnoj čistoti, i doprinele masovnoj podršci koju su one uživale u narodu“.

 

Ignjatović Đorđe

 

„Srbija je napadnuta 28. Jula 1914. godine od strane Austrougarske imperije uz podršku Nemačkog Rajha [Deutsches Reich], što predstavlja kapislu koja je pokrenula do tada najveći pokolj u svetskoj istoriji. Opštepoznato je da je rat bio nametnut Srbiji, koja je tokom Prvog svetskog rata, prema broju stanovnika, postradala više od svih država zahvaćeniim ratnim požarom. U vojnim operacijama i posledicama izgubila je 28% stanovništva, 1.247.000 ljudskih života, odnosno 62% muškog stanovništva između 18 i 55 godina. Utvrđeno je da je 53% stanovništva poginulo, a 9% nastavilo život sa trajnim invaliditetom“.


Slobodan Vuković

 

Poglavlja sabrana u ovoj knjizi su:


1. NAMIBIJA – PRETHODNICA ZLOČINA I GENOCIDA; 2. PROGRAMI NEMAČKE EKSPANZIJE; 3. PUT OD „ZASIĆENOSTI“ DO „MESTA POD SUNCEM“; 4. „ŽIVOTNI PROSTOR“ – RATNI CILJ NEMAČKE EKSPANZIJE; 5. ANTISEMITSKA IDEOLOGIJA U KAJZERRAJHU; 6. MOBILIZACIJA ZA RAT I „IDEJE IZ 1914“; 7. HOLVEGOV SEPTEMBARSKI PROGRAM; 8. PRODOR NA JUGOISTOK; 9. REVIZIJA VELIKOG RATA I NACIZMA


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića