Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Рад (к)од куће. Економски, правни и социјално-психолошки аспект

Натраг

Аутор Радовић-Марковић, Мирјана
Област економија
Библиотека Елементи
Датум објављивања 10.02.2021.
Формат 18 x 12
Тежина 256
Број страна 275
Цена 1500дин / 14.29€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-396-5

Сведоци смо чињенице да се традиционално тржиште рада са појавом савремених технологија знатно променило. До тада једина опција за запошљавање било је проналажење посла у фирми која ц́е запосленом пружити дугорочни посао, а који је лоциран довољно близу места у којем он живи. Ово је био дуго стандардни избор не зато што је то била најбоља опција, вец́ зато што је била једина опција.

 

Нове технологије су отвориле могуц́ности за запошљавање изван нечије локалне географске регије и понудиле велики избор различитих добро плаћених послова. За Србију и земље западног Балкана је овај начин запошљавања посебно постао атрактиван због нижих плата и високе стопе незапослености у односу на земље чланице ЕУ. Стога, многи су видели шансу да остану да живе у истој средини, а да зарађују европске плате. Неким фриленсерима је ово главни посао, а некима представља додатну зараду. Из перспективе политике запошљавања, рад на платформи може бити извор запослења за младе особе, раднике са породичним обавезама, раднике са инвалидитетом и другим групама које се суочавају са потешкоц́ама у обезбеђивању традиционалног пуног радног односа. Рад на платформи такође може донети корист радницима којима је потребна флексибилност у погледу начина рада.

 

Пандемија се значајно одразила на раст броја запослених који раде од куц́е. Поред раста броја фриленсера, пандемија је утицала  и на школе које су радиле на традиционалан начин да се одлуче за рад на даљину. Овакав начин рада омогуц́ио им је континуитет пословања. Такође, пандемија је поред тога што је променила начин на који радимо, што су сами наставници увидели, донела многе предности али и створила негативне последице.

 

Аутори ове књиге су узели у обзир све предности и недостатке рада од куће анализирајући их из више углова-економског, правног, социјалног, и психолошког, и тако дали свеобухватан приступ поводом ове теме, а све закључке изводе из својих најновијих емпиријских истраживања.

 

Очекујемо да ће књига Рад (к)од куће. Економски, правни и социјално-психолошки аспекти рада од куће, својим свеобухватним приступом, изазвати истовремено интересовање како код стручне јавности, тако и код оних лица која желе да донесу одлуку и прихвате да обављају посао у кућној режији. Пре свега, требало би да им помогне да се лакше прилагоде раду у кући и буду професионални, као и да се суоче са изазовом изолације и изборе се са кризом која је чест пратилац оваквог начина рада.

 

 

Мирјана Радовић-Марковић

(у сарадњи са професорима Бориславом Ђукановићем и Дејаном Радуловићем)


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića