Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Феноменологија нашег времена

Натраг

Аутор Узелац, Милан
Област филозофија
Библиотека Theoria
Датум објављивања 07.09.2020.
Формат 23 x 14
Тежина 536
Број страна 512
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-387-3

У књизи Феноменологија нашег времена Милан Узелац, дугогодишњи професор историје филозофије, естетике и филозофије музике на Универзитету у Новом Саду и Високој школи за васпитаче у Вршцу, истражује данас све присутнији феномен убрзаног нестајања времена које је одређивало свест, културу и традиционалне вредности људи ранијих епоха као и наше старије генерације; разлоге томе он види у променама које детерминише све убрзанији развој дигиталних технологија чија је највиднија последица духовно раслојавање и распадање савременог друштва.

 

Нестајање досадашњег и настајање новог времена, као и његових непознатих појавних форми, што се посебно манифестују у области уметности, науке и образовања, аутор сматра последицом ширења свезахватајућег виртуелног пространства, на чијем тлу се рађа нама непознати свет с новим вредносним системом који води распадању свих досад важећих интерсубјективних односа.

 

Узелац посебну пажњу посвећује анализи начина на које имагинарни свет, што га из себе испреда интернет, постаје једина реалност и једина мера нових осиромашених вредности духовно све редукованије, али свевладајуће дигиталне културе, која израста на рушевинама вишевековних тековина хуманитета.

 

Повлачење духа у себе и све агресивнији налет вредносно неутралне ништавности, људе чини све немоћнијима и осамљенијима. Зашто је то тако, зашто се савремени човек данас налази пред бескрајним празним просторима и будућношћу која је све мање извесна – основно је питање на које Милан Узелац настоји да одговори на страницама његове нове књиге Феноменологија нашег времена .


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića