You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Избранные произведения

Back

Izabrana dela
Author Puškin, Aleksandar Sergejevič / Пушкин, Александр Сергеевич
Subjects klasici
Series Klasici
Date 06.08.2019.
Format 23 x 15
Weight 1650
Number of pages 1408
Price 6000RSD / 57.14€
Binding Hardcover
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-311-8
Translator Tanja Popović (ed.)
Editor Tanja Popović

Ovo obimno izdanje Puškinovih izabranih dela sadrži i nove i stare, ali bitno redigovane, prevode dela jednog od najznačajnijih ruskih i svetskih pisaca. U pitanju je sveobuhvatan izbor iz njegovog opusa, koji podrazumeva sve žanrove u kojima se okušao: lirika, epske i epsko-lirske forme (poeme, bajke), drame, pripovetke, romani, i naravno, roman u stihu Evgenije Onjegin.

 

Ovo izdanje donosi dosad najpotpuniji izbor Puškinovih lirskih pesama, koji je širi od onog Pavićevog objavljenog u okviru jedinih Puškinovih izabranih dela na srpskom. Posebno je važno da su se ovde našli novi prevodi antologijskih pesama, dosad neprevedenih kod nas, poput "Sela" ili "Slobode". Novine se primećuju i kada je reč o poemama ili bajkama, iz kojih su uklonjene ranije nejasnoće ili pogreške (pogrešni prevodi toponima ili etnonima). To važi i za prevode tragedija, te proze, pripovedaka i romana.

 

Najveća vrednost datog izdanja ogleda se u njegovom kritičkom osvrtu. Svi prevedeni tekstovi propraćeni su vrlo opširnim dragocenim filološkim, istorijskim i književnim komentarima, koji dodatno razjašnjavaju jezičke nedoumice, kulturne i kontekstualne razlike, i slično. U komentarima čitalac može naći prvi put na srpski prevedene prvobitne redakcije pojedinih Puškinovih ostvarenja, odlomke iz njegove autobiografije, prepiske, nacrte ili nedovršena dela. Za razliku od većine drugih izdanja Puškinovih dela, i to ne samo na srpskom, već i na drugim stranima jezicima, ovde je rekonstruisan stvaralački proces u svim etapama, od prvobitne zamisli, preko različitih varijanti, pa do završnog teksta. Zahvaljujući tome, čitaoci imaju mogućnost da dublje proniknu i u značenje tekstova, ali i u tajnu stvaralačke radionice.


Table of contents         Add to cart 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića