Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Изабрана дела

Натраг

Избранные произведения
Аутор Пушкин, Александар Сергејевич / Пушкин, Александр Сергеевич
Област класици
Библиотека Класици
Датум објављивања 06.08.2019.
Формат 23 x 15
Тежина 1650
Број страна 1408
Цена 8000дин / 76.19€
Повез Тврди
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-311-8
Преводилац Tanja Popović (ed.)
Приређивач Tanja Popović

Ово обимно издање Пушкинових изабраних дела садржи и нове и старе, али битно редиговане, преводе дела једног од најзначајнијих руских и светских писаца. У питању је свеобухватан избор из његовог опуса, који подразумева све жанрове у којима се окушао: лирика, епске и епско-лирске форме (поеме, бајке), драме, приповетке, романи, и наравно, роман у стиху Евгеније Оњегин .

 

Ово издање доноси досад најпотпунији избор Пушкинових лирских песама, који је шири од оног Павићевог објављеног у оквиру јединих Пушкинових изабраних дела на српском. Посебно је важно да су се овде нашли нови преводи антологијских песама, досад непреведених код нас, попут \"Села\" или \"Слободе\". Новине се примећују и када је реч о поемама или бајкама, из којих су уклоњене раније нејасноће или погрешке (погрешни преводи топонима или етнонима). То важи и за преводе трагедија, те прозе, приповедака и романа.

 

Највећа вредност датог издања огледа се у његовом критичком осврту. Сви преведени текстови пропраћени су врло опширним драгоценим филолошким, историјским и књижевним коментарима, који додатно разјашњавају језичке недоумице, културне и контекстуалне разлике, и слично. У коментарима читалац може наћи први пут на српски преведене првобитне редакције појединих Пушкинових остварења, одломке из његове аутобиографије, преписке, нацрте или недовршена дела. За разлику од већине других издања Пушкинових дела, и то не само на српском, већ и на другим странима језицима, овде је реконструисан стваралачки процес у свим етапама, од првобитне замисли, преко различитих варијанти, па до завршног текста. Захваљујући томе, читаоци имају могућност да дубље проникну и у значење текстова, али и у тајну стваралачке радионице.


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića