Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Из историје филозофије

Натраг

История философии
Аутор Соловјов, Владимир Сергејевич / Соловьeв, Влади́мир Серге́евич
Област филозофија
Библиотека Књижевност, језик, култура
Датум објављивања 10.04.2015.
Формат 22.5 x 14
Тежина 440
Број страна 291
Цена 1600дин / 15.24€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-302-6
Преводилац Андриј Лаврик

Студијом  Из историје филозофије Соловјов показује да нити чула, нити разум, појединачно или у комбинацији, не могу на задовољавајуц́и начин надоместити трећи облик сазнања. Сензације су релативне, а концепти условљени. Заиста, право сазнање претпоставља трец́и вид спознаје. Такво сазнање, вера или мистично знање, наиме, било би само по себи немогуц́е ако би субјекат и објекат спознаје били потпуно удаљени. Управо у овој интеракцији опажамо суштину објекта или \"идеје\", њену постојаност. Машта (подсетимо се Канта), на подсвесном нивоу, претвара искуства чула у објекат спознаје.

Соловјов показује да све знање настаје на ушц́у емпиријских, рационалних и \"мистичних\" елемената. Само филозофска анализа може открити улогу мистичног. Баш као што је негирање прва два елемента историјски довело до емпиризма и рационализма, пренаглашен мистични елемент довео је до догматских манифестација у теологији.


Задатак пред нама је, по Соловјову, да ослободимо ова три основна правца три правца њихове искључивости, плански интегришући и организујући истинско знање у целовит систем, који Соловјов назива \"слободна Теозофија\".


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića