Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Полемички и други сродни списи

Натраг

Аутор Ивић, Павле
Област лингвистика / књижевност
Библиотека Павле Ивић
Датум објављивања 20.05.2014.
Формат 22.5 x 14
Тежина 1400
Број страна 1115
Цена 4400дин / 41.9€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-284-5
Приређивач Rada Stijović

Полемички и други сродни списи Павла Ивића једна су од петнаест књига које у оквиру целокупних дела овог аутора објављује Издавачка књижарница Зорана Стојановића из Новог Сада (досад је изашло девет књига).

 

Павле Ивић је један од водећих српских интелектуалаца и један од највећих светских лингвиста свога времена, о чему сведочи и чланство у осам академија наука (између осталих америчкој и руској). Осим на плану науке Павле Ивић је био веома ангажован на јавној сцени. Био је активан нарочито у време велике медијске пропаганде протнв српског народа и наше земље.

 

У Полемичким списима , на скоро 1400 страна, подељени у пет поглавља, сабрани су текстови које је Ивић објављивао махом у дневним листовима и часописима како у земљн тако и у иностранству. У време распада СФР Југославије Павле Ивић се ангажовао на ширењу истине о Србима у Хрватској и Босни и Херцеговини, њиховом положају и њиховој борби за останак у заједничкој држави са осталим сународницима (када су други народи већ хтели да напусте ту заједницу). Полемике је објављивао не само на страницама листова широм бивше Југославије већ је дописе слао и у часописе широм света: у Француску ( Ле Монде ), Велику Британију ( Тхе Индепендент ), Немачку ( Франкфуртер аллгемеине зеитунг ) итд. Неки од тих текстова, иако су имали обећање уредника часописа да ће бити објављени, нису угледали светлост дана и у овој књизи се објављују први пут. Објављена су и бројна саопштења која је у име Српског сабора, чији је председник био, писао Павле Ивић, а која су достављана медијима, личностима и установама у Београду (на српском језику), као и медијима у иностранству, амбасадама и министарствима спољних послова (на енглеском језику). Књигом су обухваћени и бројни Ивићеви текстови који се нису нашли у оквиру тематских томова целокупних дела, а важна су са становишта науке - дискусије на научним скуповима, прикази научних остварења, рецензије научних радова и слично. Полемички списи представљају значајан допринос познавању језичких, политичких и историјских прилика на просторима бивше Југославије Ивићевог времена, а објављивање целокупних дела великог научника несумњиво је највећи издавачки подухват у области лингвистике код нас.


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića