Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Polemički i drugi srodni spisi

Natrag

Autor Ivić, Pavle
Oblast lingvistika / književnost
Biblioteka Pavle Ivić
Datum objavljivanja 20.05.2014.
Format 22.5 x 14
Težina 1400
Broj strana 1115
Cena 6000din / 57.14€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-284-5
Priređivač Rada Stijović

Polemički i drugi srodni spisi Pavla Ivića jedna su od petnaest knjiga koje u okviru celokupnih dela ovog autora objavljuje Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića iz Novog Sada (dosad je izašlo devet knjiga).

 

Pavle Ivić je jedan od vodećih srpskih intelektualaca i jedan od najvećih svetskih lingvista svoga vremena, o čemu svedoči i članstvo u osam akademija nauka (između ostalih američkoj i ruskoj). Osim na planu nauke Pavle Ivić je bio veoma angažovan na javnoj sceni. Bio je aktivan naročito u vreme velike medijske propagande protnv srpskog naroda i naše zemlje.

 

U Polemičkim spisima, na skoro 1400 strana, podeljeni u pet poglavlja, sabrani su tekstovi koje je Ivić objavljivao mahom u dnevnim listovima i časopisima kako u zemljn tako i u inostranstvu. U vreme raspada SFR Jugoslavije Pavle Ivić se angažovao na širenju istine o Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, njihovom položaju i njihovoj borbi za ostanak u zajedničkoj državi sa ostalim sunarodnicima (kada su drugi narodi već hteli da napuste tu zajednicu). Polemike je objavljivao ne samo na stranicama listova širom bivše Jugoslavije već je dopise slao i u časopise širom sveta: u Francusku (Le Monde), Veliku Britaniju (The Independent), Nemačku (Frankfurter allgemeine zeitung) itd. Neki od tih tekstova, iako su imali obećanje urednika časopisa da će biti objavljeni, nisu ugledali svetlost dana i u ovoj knjizi se objavljuju prvi put. Objavljena su i brojna saopštenja koja je u ime Srpskog sabora, čiji je predsednik bio, pisao Pavle Ivić, a koja su dostavljana medijima, ličnostima i ustanovama u Beogradu (na srpskom jeziku), kao i medijima u inostranstvu, ambasadama i ministarstvima spoljnih poslova (na engleskom jeziku). Knjigom su obuhvaćeni i brojni Ivićevi tekstovi koji se nisu našli u okviru tematskih tomova celokupnih dela, a važna su sa stanovišta nauke - diskusije na naučnim skupovima, prikazi naučnih ostvarenja, recenzije naučnih radova i slično. Polemički spisi predstavljaju značajan doprinos poznavanju jezičkih, političkih i istorijskih prilika na prostorima bivše Jugoslavije Ivićevog vremena, a objavljivanje celokupnih dela velikog naučnika nesumnjivo je najveći izdavački poduhvat u oblasti lingvistike kod nas.


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića