Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Југословенски ратови 1990-1996. Посматрања једног Србина у Немачкој

Натраг

Аутор Дацић, Живојин
Област геополитика
Библиотека Књижевност, језик, култура
Датум објављивања 24.10.2011.
Формат 22.5 x 14
Тежина 430
Број страна 423
Цена 2000дин / 19.05€
Повез Меки
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-239-5

Два месеца после НАТО интервенције против Савезне Републике Југославије 1999. пошао сам, после десетогодишње паузе, у Србију, у свој завичај, град Лесковац, где сам у окриљу породице провео најдужи период младости. Лесковац сам напустио 1955. и отишао у далеку Западну Немачку.

 

Дуго, исцрпљујуће путовање у стару домовину било је повезано са извесним процедурама, које су биле последица ратних разрачунавања, као и са административним и емоционалним препрекама које су се тешко превазилазиле. Први пут сам морао да, као немачки држављанин, са немачким пасошем, тражим визу за улазак у своју домовину, пошто СР Југославија и СР Немачка, као чланица НАТО-а, од почетка НАТО интервенције нису одржавале никакве дипломатске односе.

Преко једног пријатеља сам добио неколико важних информација о избору најбољег начина путовања – такозваног „гастарбајтерског аутобуса\".

 

Већ на почетку ратних сукоба у бившој Југославији 1991. овај начин путовања се показао као најсигурнији, међу иначе драстично смањеним могућностима.

Тако се управо овим аутобусима путовало у све правце, како са велике аутобуске станице у Штутгарту, тако и из многих других места у Немачкој, свуда где су били концентрисани гастарбајтери, имигранти, емигранти, ратне избеглице и друге особе сличне провенијенције из некадашње Југославије.


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića