You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Die Leiden des jungen Werther; Die Wahlverwandtshaften; Novelle; Das Märchen

Back

Patnje mladoga Vertera; Izbor po srodnosti; Novela; Bajka
Author Gete, Johan Volfgang fon / Goethe, Johan Wolfgang von
Subjects klasici
Series Izabrana dela J.V. Getea
Date 17.10.2011.
Format 20 x 15
Weight 528
Number of pages 526
Price 2600RSD / 24.76€
Binding Hardcover
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-236-4
Translator Branimir Živojinović, Tankosava Kašiković, Ivan V.

Patnje mladog Vertera

Uspehom Geteovog romana Patnje mladog Vertera započela je "kratka, ali vanredno značajna filozofska i literarna hegemonija Nemačke". Zanimljiva biografska pozadina upućuje nas na tri priče o neuzvraćenoj ljubavi, među kojima se pominje i priča samog Getea, tada zaljubljenog u već udatu devojku. Iako veoma cenjen za vreme Geteovog života, ovaj roman naišao je na kritiku iz klerikalnih krugova, naime zbog toga što se u pojedinim delovima romana govori o samoubistvu. Verter je poput Odiseja, s tim što za razliku od Odiseja, koji će se nakon dugog lutanja vratiti kući, mir će Verteru doneti tek smrt.

 

Izbor po srodnosti

Postoje tumačenja da je Geteov roman Izbor po srodnosti zapravo Geteov pokušaj da jedan egzaktan hemijski proces prenese u oblast međuljudskih odnosa. S druge strane, ukazuje se na Geteovu nameru da simbolično predstavi "socijalne prilike i njihove konflikte" u tadašnjoj Nemačkoj.

 

Novela

Ne pronalazeći način da svoje delo svrsta u određeni književni žanr, Gete se ipak odlučuje za novelu, jer, kako kaže, ona predstavlja "čudnovat i nečuven događaj koji se zbilja zbio". Upravo ovim opisom Gete je presudno uticao na teoriju novele, čiju definiciju njeni teoretičari kasnije i preuzimaju. Preciznost i najmanjeg lokaliteta, značajnost prostora i vremena, brojne legende i hrišćanske aluzije, neke su od tehnika kojima Gete slika odnose između dvorskog i građanskog društva.

 

Bajka

Bajka kao celina ostala je zagonetna, ali i dalje postoji ubedljiv razlog da se čita kao tekst sa poetskim i političkim elementima. "Pojedinac ne pomaže, nego onaj koji se u pravi čas udruži sa drugima", kaže Gete. Zato se ovo delo, koje je prvi put objavljeno u časopisu "Hora", Šilerovom časopisu, ipak smatralo za diskretne osnove revolucije, iako se Šiler odlučio da političke tekstove ne objavljuje.


Table of contents         Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića