Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Duhovna energija; Misao i pokretljivost

Natrag

Autor Bergson, Anri / Bergson, Henri
Oblast filozofija
Biblioteka Theoria
Datum objavljivanja 27.04.2011.
Format 22.5 x 14
Težina 330
Broj strana 278
Cena 2500din / 23.81€
Povez Meki
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-223-4
Prevodilac Petar Bojanić, Sanja Milutinović-Bojanić
Priređivač Petar Bojanić, Sanja Milutinović-Bojanić

Duhovna energija i Misao i pokretljivost naslovi su dva zbornika fakultetskih predavanja Anrija Bergsona, predstavnika takozvane iracionalističke filozofije.


Bergson ispituje problem metodologije, kritikujući empirizam i racionalizam. Metoda dominantna kod Bergsona jeste intuicija koja, povezujući instikt i intelekt, predstavlja neposredni akt doživljaja, a prethodi svim sudovima i logičkim mišljenjima. Bergson smatra da je predmet filozofije biće u svojoj stvaralačkoj celovitosti, ono što je apsolutno i otkriva se intuicijom. Tako je čovekov život po Bergsonu možda jedini problem filozofije, a metafizika je sigurno jedini način filozofiranja.

 

Već duže vremena su nas naši prijatelji nagovarali da u jednu celinu objedinimo studije koje su se pojavile u različitim, sada već nedostupnim zbornicima. Skretali su nam pažnju na činjenicu da ih je nekoliko prevedeno i objavljeno zasebno u vidu brošura, u različitim zemljama, dok je jedna od njih, „Uvod u metafiziku", čitaocima na raspolaganju na sedam ili osam različitih jezika, ali ne i na francuskom. Među javnim predavanjima, uostalom, veliki je broj onih koja su predstavljana u inostranstvu, a nisu objavljena u Francuskoj. Takva izlaganja na engleskom, nikada nisu štampana na našem (francuskom) jeziku. Odlučili smo se na ovaj izdavački poduhvat nakon čestih, ali i dobronamernih saveta. Zbornik sačinjavaju dve celine. U prvoj su sabrani radovi koji se odnose na određene probleme psihologije i filozofije. Svi oni vode ka problemu duhovne energije; takav je i naslov koji dajemo ovoj knjizi. Druga celina sadrži oglede vezane za metodu, sa uvodom koji upućuje na poreklo te metode kao i na postupak koji je u primenama potrebno slediti.

A. Bergson


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića