You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

En torno al casticismo

Back

Suština Španije
Author Unamuno, Migel de / Unamuno, Miguel de
Subjects filozofija
Series Elementi
Date 08.02.2010.
Format 18 x 11.5
Weight 138
Number of pages 147
Price 1000RSD / 9.52€
Binding Paperback
Letter Cyrilics
ISBN 978-86-7543-192-3
Translator Nina Marinović

I po lucidnosti svoje intuicije, koja je izdržala test vremena i po moćnoj originalnosti svog buntovnog stila, Migel de Unamuno (1864-1936), esejista, romanopisac, filozof i pesnik je i danas aktuelan. Suština Španije donosi objedinjene, tematski različite eseje nastale između 1894. i 1911. godine.

Knjigu čine sledeće celine: „Večna tradicija“, „Istorijska kasta Kastilja“, „Kastiljanski duh“, „O mistici i humanizmu“, „O aktuelnom slabljenju Španije“. Kao i svi veliki stvaraoci, Unamuno je anticipirao mnoge ideje i stavove koji nam se čine najmodernijim, te je ova knjiga jedna od onih koje su ugrađene u kulturu svih vremena.

 

„Kamo sreće da neka istinska, srčana i slobodna mladost, kidajući mrežu koja nas davi i jednoličnu monotoniju u kojoj smo postrojeni, sa ljubavlju počne da proučava narod koji nas sve izdržava, i šireći grudi i otvarajući širom oči za sve prekopirinejske struje, ne zatvarajući se u čiste čaure, u suvu i mrtvu srž istorijske gusenice, niti u isključive nacionalne razlike, oživi osvežavajućim tušem mladih kosmopolitskih ideala, intraizvorni kolektivni duh koji spava čekajući Spasitelja.“

 

De Unamuno


Table of contents         Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića