Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Суштина Шпаније

Натраг

En torno al casticismo
Аутор Унамуно, Мигел де / Unamuno, Miguel de
Област филозофија
Библиотека Елементи
Датум објављивања 08.02.2010.
Формат 18 x 11.5
Тежина 138
Број страна 147
Цена 1000дин / 9.52€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-192-3
Преводилац Nina Marinović

И по луцидности своје интуиције, која је издржала тест времена и по моц́ној оригиналности свог бунтовног стила, Мигел де Унамуно (1864-1936), есејиста, романописац, филозоф и песник је и данас актуелан. Суштина Шпаније доноси обједињене, тематски различите есеје настале између 1894. и 1911. године.

Књигу чине следеће целине: „Вечна традиција“, „Историјска каста Кастиља“, „Кастиљански дух“, „О мистици и хуманизму“, „О актуелном слабљењу Шпаније“. Као и сви велики ствараоци, Унамуно је антиципирао многе идеје и ставове који нам се чине најмодернијим, те је ова књига једна од оних које су уграђене у културу свих времена.

 

„Камо среће да нека истинска, срчана и слободна младост, кидајући мрежу која нас дави и једноличну монотонију у којој смо постројени, са љубављу почне да проучава народ који нас све издржава, и ширећи груди и отварајући широм очи за све прекопиринејске струје, не затварајући се у чисте чауре, у суву и мртву срж историјске гусенице, нити у искључиве националне разлике, оживи освежавајућим тушем младих космополитских идеала, интраизворни колективни дух који спава чекајући Спаситеља.“

 

Де Унамуно


Садржај         Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića