Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Suština Španije

Natrag

En torno al casticismo
Autor Unamuno, Migel de / Unamuno, Miguel de
Oblast filozofija
Biblioteka Elementi
Datum objavljivanja 08.02.2010.
Format 18 x 11.5
Težina 138
Broj strana 147
Cena 1000din / 9.52€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-192-3
Prevodilac Nina Marinović

I po lucidnosti svoje intuicije, koja je izdržala test vremena i po moćnoj originalnosti svog buntovnog stila, Migel de Unamuno (1864-1936), esejista, romanopisac, filozof i pesnik je i danas aktuelan. Suština Španije donosi objedinjene, tematski različite eseje nastale između 1894. i 1911. godine.

Knjigu čine sledeće celine: „Večna tradicija“, „Istorijska kasta Kastilja“, „Kastiljanski duh“, „O mistici i humanizmu“, „O aktuelnom slabljenju Španije“. Kao i svi veliki stvaraoci, Unamuno je anticipirao mnoge ideje i stavove koji nam se čine najmodernijim, te je ova knjiga jedna od onih koje su ugrađene u kulturu svih vremena.

 

„Kamo sreće da neka istinska, srčana i slobodna mladost, kidajući mrežu koja nas davi i jednoličnu monotoniju u kojoj smo postrojeni, sa ljubavlju počne da proučava narod koji nas sve izdržava, i šireći grudi i otvarajući širom oči za sve prekopirinejske struje, ne zatvarajući se u čiste čaure, u suvu i mrtvu srž istorijske gusenice, niti u isključive nacionalne razlike, oživi osvežavajućim tušem mladih kosmopolitskih ideala, intraizvorni kolektivni duh koji spava čekajući Spasitelja.“

 

De Unamuno


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića