You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

L’archipel de la conscience Europeènne

Back

Arhipelag evropske svesti
Author Filonenko, Aleksis / Philonenko, Alexis
Subjects filozofija
Series Elementi
Date 06.06.1995.
Format 18 x 11.5
Weight 282
Number of pages 345
Price 900RSD / 8.57€
Binding Paperback
Letter Cyrilics
Translator Mira Žiberna

"Uveren da će Evropa biti nešto drugo do jedna manje-više labava zajednica interesa jedino ako Evropljani budu produbljavali duhovnu koheziju koja ih spaja, bavio sam se istraživanjem elemenata zajedničke baštine. Latio sam se stoga brojnih tema koje bi naizgled mogle da pripomognu da se sačini spisak takve baštine."

 

Istražiti sva ostrva arhipelaga evropske svesti moguće je samo ako planirate pisanje enciklopedije. To svakako nije bila namera francuskog istoričara filozofije Aleksisa Filonenka – on se prosto opredelio za pisanje o opštim evropskim vrednostima, te je beležio posebne filozofske razgovore: razgovore o kulturnom i naučnom napretku Evrope, o elementima zajedničke baštine one Evrope koja nije "labava zajednica interesa".

 

Krstarenje Evropom počinje od antike, preko srednjeg veka, pa sve do 20. veka, ali se tu ne završava, već putovanje traje dokle god Evropa bude imala sreće da postoji, makar kao ideja – "Ideje su sudbina, a sudbina se ne može zaboraviti. Nećemo ništa reći o nesreći Evrope" (A. Filonenko).


Add to cart 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića