Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Архипелаг европске свести

Натраг

L’archipel de la conscience Europeènne
Аутор Филоненко, Алексис / Philonenko, Alexis
Област филозофија
Библиотека Елементи
Датум објављивања 06.06.1995.
Формат 18 x 11.5
Тежина 282
Број страна 345
Цена 900дин / 8.57€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
Преводилац Mira Žiberna

\"Уверен да ће Европа бити нешто друго до једна мање-више лабава заједница интереса једино ако Европљани буду продубљавали духовну кохезију која их спаја, бавио сам се истраживањем елемената заједничке баштине. Латио сам се стога бројних тема које би наизглед могле да припомогну да се сачини списак такве баштине.\"

 

Истражити сва острва архипелага европске свести могуће је само ако планирате писање енциклопедије. То свакако није била намера француског историчара филозофије Алексиса Филоненка – он се просто определио за писање о општим европским вредностима, те је бележио посебне филозофске разговоре: разговоре о културном и научном напретку Европе, о елементима заједничке баштине оне Европе која није \"лабава заједница интереса\".

 

Крстарење Европом почиње од антике, преко средњег века, па све до 20. века, али се ту не завршава, већ путовање траје докле год Европа буде имала среће да постоји, макар као идеја – \"Идеје су судбина, а судбина се не може заборавити. Нећемо ништа рећи о несрећи Европе\" (А. Филоненко).


Додај у корпу



 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića