You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Torquemada and the Inquisitors

Back

Torkvemada i inkvizitori
Author Edvards, Džon / Edwards, John
Subjects istorija / istorija kulture
Series Istorijska
Date 16.04.2009.
Format 20 x 14
Weight 300
Number of pages 244
Price 1500RSD / 14.29€
Binding Hardcover
Letter Latin
ISBN 978-86-7543-175-6
Translator Sreten Stojanović

Ova studija ima za cilj, kako sam Edvards kaže, da "prodre" u ličnost onih koji su se nalazili na čelu inkvizicije u Španiji, a ne samo da prikaže puke istorijske činjenice o minulim događajima. Postavlja se pitanje, dakle, ko na sebe može preuzeti obavezu da istražuje kako intimni tako i javni verski život. Jedna stvar je ipak zapanjujuća svakome ko proučava ličnosti vodećih inkvizitora između XV i XIX veka, a to je da su se velike figure inkvizicije pojavljivale samo u ranijim vremenima. Kasniji inkvizitori bili su pre pravnici nego teolozi, pre birokrate nego ideolozi, iako ovo nije zaustavilo uspostavljanje inkvizicije za umetnost i književnost.

 

Pojam izopštavanja i kažnjavanja vernika kao fenomen jedna je od centralnih tema ove studije, a sa njim i proučavanje ideološke osnove ustanova i organizacije progona jeresi od XV do XIX veka u Španiji.

 

Namera autora nije samo prikaz "bezdušnih birokrata", već i pronalaženje razloga za razumevanje njihovih postupaka. Priča počinje sa jednim od prvih inkvizitora, Tomasa de Torkvemade, sa kojim počinje istorija jedne nove Španije.


Table of contents         Add to cart 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića