Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Торквемада и инквизитори

Натраг

Torquemada and the Inquisitors
Аутор Едвардс, Џон / Edwards, John
Област историја / историја културе
Библиотека Историјска
Датум објављивања 16.04.2009.
Формат 20 x 14
Тежина 300
Број страна 244
Цена 1500дин / 14.29€
Повез Тврди
Писмо Латиница
ИСБН 978-86-7543-175-6
Преводилац Sreten Stojanović

Ова студија има за циљ, како сам Едвардс каже, да \"продре\" у личност оних који су се налазили на челу инквизиције у Шпанији, а не само да прикаже пуке историјске чињенице о минулим догађајима. Поставља се питање, дакле, ко на себе може преузети обавезу да истражује како интимни тако и јавни верски живот. Једна ствар је ипак запањујућа свакоме ко проучава личности водећих инквизитора између XВ и XIX века, а то је да су се велике фигуре инквизиције појављивале само у ранијим временима. Каснији инквизитори били су пре правници него теолози, пре бирократе него идеолози, иако ово није зауставило успостављање инквизиције за уметност и књижевност.

 

Појам изопштавања и кажњавања верника као феномен једна је од централних тема ове студије, а са њим и проучавање идеолошке основе установа и организације прогона јереси од XВ до XIX века у Шпанији.

 

Намера аутора није само приказ \"бездушних бирократа\", већ и проналажење разлога за разумевање њихових поступака. Прича почиње са једним од првих инквизитора, Томаса де Торквемаде, са којим почиње историја једне нове Шпаније.


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića