Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

O nama


 

Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića osnovana je 1989. godine i u to vreme je bila jedna od prvih privatnih izdavačkih kuća u staroj Jugoslaviji. Za svoj program je odredila objavljivanje najznačajnijih dela iz oblasti humanističkih nauka, bilo da su to prevodi ili dela domaćih autora. Praksa je pokazala da oko 70% našeg kataloga čine upravo ovi prvi i to najviše sa francuskog i nemačkog jezika. Osim toga, željni promocije kvalitetne literature pokrenuli smo i biblioteku evropskih klasika, koja ima za cilj da bude antipod navirućem mnoštvu loše beletristike.

 

Svesni značaja kvaliteta prevoda kod objavljivanja knjiga, naročitu pažnju posvećujemo njihovim stručnim redakturama. O kvalitetu istih govore i brojne nagrade koje su naše knjige dobile:

 


 


  • Pet nagrada Miloš Đurić za najbolji prevod godine;
  • Tri nagrade Aleksandar Spasić za najbolji prevod iz oblasti humanističkih nauka;
  • Tri nagrade Branko Jelić za najbolji prevod sa francuskog jezika;
  • Četiri nagrade Nikola Milošević za najbolju knjigu godine iz oblasti humanističkih nauka;
  • Nagrada Svetozar Marković za publicistiku, čiji je laureat naš autor Čedomir Popov.

 

Osnivač Izdavačke knjižarnice Zoran Stojanović je nosilac francuskog ordena reda Viteza umetnosti i književnosti koji mu je dodeljen 2011. godine od strane francuskog ministarstva za kulturu za posebne zasluge u oblastima umetnosti, književnosti i kulturnog nasleđa. Zoran Stojanović dobio je 2015. godine priznanje Zlatna frankoromanistika koju dodeljuje Fondacija Margerite Arnautović i katedra Filološkog fakulteta za romanistiku za doprinos kulturnoj i književnoj saradnji između Francuske i Srbije. Jedno od njegovih značajnih priznanja za prevodilački rad jeste nagrada Društva književnika Vojvodine za najbolji prevod za knjigu Vreme katedrala. 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića