You don't have books in your shopping basket SrpskiСрпскиEnglish

Back

Rizične porodice i adolescencija
Author Đukanović, Borislav
Subjects psihologija
Series Elementi
Date 08.09.2022.
Format 18 x
Weight 194
Number of pages 242
Price 1500RSD / 14.29€
Binding Paperback
Letter Latin
ISBN 978-86-7543-424-5

Adolescencija je najturbulentniji period u razvoju ličnosti, pun iskušenja i izazova za adolescente, a ništa manje i za roditelje. Izlazi iz adolescentne krize posebno su složeni i teški u društvima  u kojima  hronična društveno- ekonomska kriza traje decenijama.

Zato su autori sproveli jedno opsežno istraživanje na blizu 4000 adolescenata (sa naših prostora) da bi ispitali kako adolescenti, koji su često kritičniji i objektivniji informatori o porodičnim  odnosima i sukobima nego sami roditelji, procjenjuju porodične odnose, odnose među roditeljima, odnose između adolescenata (adolescentkinja) i njihovih očeva i majki. Najzad, detaljno smo ispitali kako adolescenti/adolescentkinje odslikavaju vlastita psihološka preživljavnja tokom  adolescencije u porodici  i van nje.

Analizirani su različiti stilovi vaspitanja, kaoi načini i putevi razrešenja sukoba u različitim adolescentnim fazama, jer je analiza tih puteva od najvećeg značaja u individualnom i grupnom radu sa porodicama suočenim sa jakim adolescentnim krizama, što je i najvažniji cilj ove knjige. Upravo zato nastojali smo da ovu složenu psihološku problematku približimo svakom prosečno obrazovanom čitaocu kao i svakom ko se bavi obrazovanjem i vaspitanjem učenika, koji će na osnovu pažljivog čitanja ove knjige moći da prepozna kada i u koje vreme adolescentne krize treba zatražiti pomoć.

Naravno, bogatim, preciznim informacijama  ona će biti i od velike pomoći svim profesionalnim kadrovima, kao vodič za prepoznavanje posebnih psihopatoloških i sociopatoloških pojava sa kojima se roditelji i adolescenti suočavaju tokom adolescentne krize.

Na kraju, pažnju smo posvetili kako su se porodice psihosocijalno prilagođavale na pandemiju  Covida 19 i došli smo do veoma zanimljivih i sasvim neočekivanih rezultata.

 

Autori


Table of contents         Add to cart


Written by the same author: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića