Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Rizične porodice i adolescencija

Natrag

Autor Đukanović, Borislav
Oblast psihologija
Biblioteka Elementi
Datum objavljivanja 08.09.2022.
Format 18 x
Težina 194
Broj strana 242
Cena 1500din / 14.29€
Povez Meki
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-424-5

Adolescencija je najturbulentniji period u razvoju ličnosti, pun iskušenja i izazova za adolescente, a ništa manje i za roditelje. Izlazi iz adolescentne krize posebno su složeni i teški u društvima  u kojima  hronična društveno- ekonomska kriza traje decenijama.

Zato su autori sproveli jedno opsežno istraživanje na blizu 4000 adolescenata (sa naših prostora) da bi ispitali kako adolescenti, koji su često kritičniji i objektivniji informatori o porodičnim  odnosima i sukobima nego sami roditelji, procjenjuju porodične odnose, odnose među roditeljima, odnose između adolescenata (adolescentkinja) i njihovih očeva i majki. Najzad, detaljno smo ispitali kako adolescenti/adolescentkinje odslikavaju vlastita psihološka preživljavnja tokom  adolescencije u porodici  i van nje.

Analizirani su različiti stilovi vaspitanja, kaoi načini i putevi razrešenja sukoba u različitim adolescentnim fazama, jer je analiza tih puteva od najvećeg značaja u individualnom i grupnom radu sa porodicama suočenim sa jakim adolescentnim krizama, što je i najvažniji cilj ove knjige. Upravo zato nastojali smo da ovu složenu psihološku problematku približimo svakom prosečno obrazovanom čitaocu kao i svakom ko se bavi obrazovanjem i vaspitanjem učenika, koji će na osnovu pažljivog čitanja ove knjige moći da prepozna kada i u koje vreme adolescentne krize treba zatražiti pomoć.

Naravno, bogatim, preciznim informacijama  ona će biti i od velike pomoći svim profesionalnim kadrovima, kao vodič za prepoznavanje posebnih psihopatoloških i sociopatoloških pojava sa kojima se roditelji i adolescenti suočavaju tokom adolescentne krize.

Na kraju, pažnju smo posvetili kako su se porodice psihosocijalno prilagođavale na pandemiju  Covida 19 i došli smo do veoma zanimljivih i sasvim neočekivanih rezultata.

 

Autori


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića