Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Изабрана дела

Натраг

Избранные произведения
Аутор Пушкин, Александар Сергејевич / Пушкин, Александр Сергеевич
Област класици
Библиотека Класици
Датум објављивања 06.08.2019.
Формат 23 x 15
Тежина 1650
Број страна 1408
Цена 6000дин / 57.14€
Повез Тврди
Писмо Ћирилица
ИСБН 978-86-7543-311-8
Преводилац Tanja Popović (ed.)
Приређивач Tanja Popović

Обимно издање Пушкинових изабраних дела садржи у себи нови и старе, али битно редиговане преводе канонских дела једног од најзначајнијих руских и светских писаца. У питању је широк и обухватан избор из његовог опуса, у који су уврштени тако рећи сви жанрови у којима се окушао – лирика, епске и епско-лирске форме (поеме, бајке), драме, приповетке, романи и наравно Евгеније Оњегин.

Ово издање доноси досад најпотпунији избор Пушкинових лирских песама, који је шири од оног Павићевог објављеног у оквиру јединих Пушкинових изабраних дела на српском, али штампаних на латиници. Посебно је важно да су се овде нашли нови преводи антологијских песама, зачудо досад непреведених код нас, попут Села или Слободе. Новине се примећују и када је реч о поемама или бајкама, из којих су уклоњене раније нејасноће или погрешке (погрешни преводи топонима или етнонима). То важи и за редиговена преводе малих трагедија, те прозе, приповедака и романа.

Највећа вредност датог издања огледа се у његовом критичком апарату. Сви преведени текстови снабдевени су врло опширним драгоценим филолошким, текстолошким, историјским и књижевним коментарима, који додатно разјашњавају језичке недоумице, културне и контекстуалне разлике и слично. У коментарима читалац такође може наћи први пут на српски преведене првобитне редакције појединих Пушкинових остварења, одломке из његове аутобиографије, преписке, нацрта и незавршених дела. За разлику од већине других издања Пушкина, и то не само на српском, већ и на другим странима језицима, овде је приљежно реконструисан стваралачки процес у свим етапама од првобитне замисли, преко различитих варијанти па до завршног текста. Захваљујући томе српски читалац има могућност да дубље проникне и у значење текстова, и у тајну стваралачке радионице.


Садржај         Додај у корпу 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića