Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Zanimljiva Grčka

Natrag

Занимательная Греция: Рассказы о древнегреческой культуре
Autor Gasparov, Mihail Leonovič / Гаспа́ров, Михаи́л Лео́нович
Oblast istorija / istorija kulture
Biblioteka Književnost, jezik, kultura
Datum objavljivanja 17.03.2014.
Format 22.5 x 14
Težina 424
Broj strana 443
Cena 1800din / 17.14€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-278-4
Prevodilac Radmila Mečanin

Ako vi, mladi čitaoče, prelistavate ovu knjigu, posmatrate sličice, zagledate u sadržaj, tu i tamo čitate po nekoliko stranica – prvo pitanje koje ćete postaviti biće, verovatno, sledeće: «A je li istina tako i bilo?»
Odgovaram: i da, i ne.
Istina je da su postojale slavne pobede Grka nad Persijancima, a zatim je Aleksandar Makedonski bajkovito brzo osvojio Istok. Istina je da su Spartanci bili nepobedivi ratnici, a Atinjani su bolje od drugih gradili mermerne hramove i stvarali tragedije za pozorište. Istina je da se u grčkom jeziku prvi put pojavila reč «filosofija», i da su se u Aleksandrijskoj biblioteci bavili gotovo svim onim naukama kojima se danas bavimo i mi.
Ali, da je oko tih događaja bilo toliko uzgred ostvarenih predskazanja proročišta; da su svi junaci bili junačine bez straha i mane, a zlikovci – zlikovci do dna svoje crne duše; da su svi govori, koji su pri tome držani, bili tako pametni, kratki i skladni; da su sva divljaštva zemaljske prirode i ljudskih običaja, o kojima su slušali Stari Grci, bili zaista takvi – za to, naravno, ne može da se garantuje. Tu je mnogo izmišljotine.


Sadržaj         Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića