Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Ruski agrarni praznici. Pokušaj istorijsko-etnografskog istraživanja

Natrag

Русские аграрны празники. Опыт историко-этнографического исследования.
Autor Prop, Vladimir Jakovljevič / Пропп, Владимир Яковлевич
Oblast etnografija
Biblioteka Elementi
Datum objavljivanja 28.08.2012.
Format 18 x 11.5
Broj strana 250
Cena 1500din / 14.29€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-7543-252-4
Prevodilac Bogdan Kosanović

Ruski agrarni praznici su jedna od četiri fundamentlne monografije znаmenitog ruskog filologа Vladimira Jakovljeviča Propa, uz Morfologiju bajke, Istorijske korene čarobne bajke i Ruski junčki ep.

Polazište za ovo istorijsko-etnografsko istraživanje jeste da su u Rusiji u davnini bila u upotrebi tri kalendara: narodni, građanski i crkveni, a predmet Propovog monografskog istraživanja ovog puta su narodski praznici, tj. praznici narodskog agrarnog kalendara, ne samo ruskog, već i slovenskog uopšte, koji sadrže mitske i magijske naslage iz iskonskog, dohrišćanskog doba. Arhaična verovanja, običaji i rituali vezani za ove praznike dugo su ostali sačuvani u kolektivnom pamćenju naroda, a naročito se ističe njihova veza sa običajima i ritualima vezanim za hrišćanske praznike, sa kojima dele isti performativni karakter, kao i vreme obležavanja.

Kroz sedam poglavlja koncipiranih prema vrstama obreda i rituala, Prop dosledno neguje istorijski pristup obilju izvorne etnološke i folklorne građe. Smatra da je rekonstrukcija starih slovenskih obreda i rituala starija od antičkih i istočnjačkih kultova, i dokazuje, pozivajući se neprestano na životnu stvarnost, da su slovenski kultovi prvenstveno vezani za kult rastinja, i prirode kao takve, a ne za natprirodna božanstva.


Sadržaj         Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića