Немате књига у вашој корпи SrpskiСрпскиEnglish

Сабрани списи о социологији религије, том 2

Натраг

Gesammelte Aufsätze wur Religionssoziologie, bd. II
Аутор Вебер, Макс / Weber, Max
Област социологија
Библиотека Theoria
Датум објављивања 10.06.1997.
Формат 22.5 x 14
Тежина 432
Број страна 325
Цена 3000дин / 28.57€
Повез Меки
Писмо Ћирилица
Преводилац Olga Kostrešević

У  Сабраним списима о социологији религије Макс Вебер, чувени немачки економиста и социолог, разматра значајну улогу коју је религија играла у друштвеним променама кроз историју. Књига је била темељ на коме се развила нова дисциплина социологије и постала је класик у друштвеним наукама.

Вебер је гледао на религију стриктно у научном смислу, тежећи објективности, и покушавајући да игнорише вредносне судове и да религију схвати као оне људске одговоре који дају смисао неизбежним проблемима постојања, као што су рођење, смрт, болест, старење, неправда, трагедија и патња. Он у овим списима показује како рана верска уверења потичу из рада вештих, харизматичних појединаца и како се њихова дела на крају трансформишу у систематску религију засновану на цркви – другим речима, како религија почиње са харизматским ауторитетом и трансформише се у традиционални ауторитет.

Вебер сматра да је религија оно што је људима омогућило да остваре своје циљеве и интересе, те да је управо религија довела до ширења модерног капитализма. У овим списима он посматра религиозно као покретачки фактор у економској сфери, односно илуструје начин на који су верска уверења усмеравала правац економских и технолошких сила које су већ биле у покрету.

Својим објективним погледом на социолошке традиције институције религије, Макс Вебер је утеловио објективну, модернистичку праксу социолошке перспективе религије данас.Други том Сабраних списа садржи следеће Веберове текстове: Економска етика светских религија (Хиндуизам и будизам: Хиндуистички социјални систем, Ортодоксна и хетеродоксна учења индијских интелектуалаца о спасењу, Азијска сектинска и спаситељска религиозност).


Додај у корпу


Од истог писца: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića