Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Sabrani spisi o sociologiji religije, tom 1

Natrag

Gesammelte Aufsätze wur Religionssoziologie, bd. I
Autor Veber, Maks / Weber, Max
Oblast sociologija
Biblioteka Theoria
Datum objavljivanja 13.05.1997.
Format 22.5 x 14
Težina 612
Broj strana 471
Cena 3000din / 28.57€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
Prevodilac Olga Kostrešević

U Sabranim spisima o sociologiji religije Maks Veber, čuveni nemački ekonomista i sociolog, razmatra značajnu ulogu koju je religija igrala u društvenim promenama kroz istoriju. Knjiga je bila temelj na kome se razvila nova disciplina sociologije i postala je klasik u društvenim naukama.

Veber je gledao na religiju striktno u naučnom smislu, težeći objektivnosti, i pokušavajući da ignoriše vrednosne sudove i da religiju shvati kao one ljudske odgovore koji daju smisao neizbežnim problemima postojanja, kao što su rođenje, smrt, bolest, starenje, nepravda, tragedija i patnja. On u ovim spisima pokazuje kako rana verska uverenja potiču iz rada veštih, harizmatičnih pojedinaca i kako se njihova dela na kraju transformišu u sistematsku religiju zasnovanu na crkvi – drugim rečima, kako religija počinje sa harizmatskim autoritetom i transformiše se u tradicionalni autoritet.

Veber smatra da je religija ono što je ljudima omogućilo da ostvare svoje ciljeve i interese, te da je upravo religija dovela do širenja modernog kapitalizma. U ovim spisima on posmatra religiozno kao pokretački faktor u ekonomskoj sferi, odnosno ilustruje način na koji su verska uverenja usmeravala pravac ekonomskih i tehnoloških sila koje su već bile u pokretu.

Svojim objektivnim pogledom na sociološke tradicije institucije religije, Maks Veber je utelovio objektivnu, modernističku praksu sociološke perspektive religije danas.

Prvi tom Sabranih spisa sadrži sledeće Veberove tekstove: Protestantska religija i duh kapitalizma; Protestantske sekte i duh kapitalizma (Privredna etika svetskih religija, Umetnuto razmatranje: Teorija stupnjeva i pravaca religijskog odbacivanja sveta).


Dodaj u korpu


Od istog pisca: 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića