Nemate knjiga u vašoj korpi SrpskiСрпскиEnglish

Hamlet i Edip

Natrag

Hamlet and Edipus
Autor Džouns, Ernest / Jones, Ernest
Oblast lingvistika / književnost
Biblioteka Elementi
Datum objavljivanja 14.06.2005.
Format 18 x 11.5
Težina 172
Broj strana 450
Cena 700din / 6.67€
Povez Meki
Pismo Ćirilica
ISBN 86-7543-097-3
Prevodilac Branko Momčilović

Knjiga Hamlet i Edip autora Ernesta Džounsa predstavlja svojevrsnu analizu, odnosno psihoanalizu, književnog junaka Hamleta. Džouns, kao jedan od vodećih istražavača iz oblasti psihoanalitičke teorije, usmerio je svoja interesovanja i na analizu književnih tekstova. Lik Hamleta svojom kompleksnošću nudi niz novih tumačenja u svakoj epohi, nezavisno od istorijskog ili književnog konteksta, te se aktuelnost Šekspirovog junaka ogleda i neprestanim zanimanjem za ovog junaka, među kojima se izdvajaju i psihoanalitičari. Ne udaljavajući se od tumačenja književne teorije, Džouns pokušava da uspostavi vezu i sa pojmom tragedije i estetike uopšte, a sve to sa psihološkog aspekta. Dakle, detaljna analiza usmerena je na Hamleta – kako je on prikazan kod Šekspira, koje mesto zauzima u mitologiji, koja je uloga ovog junaka u savremenoj književnosti...

 

Džouns u vezu sa Hamletom dovodi i mitološkog Edipa, misleći na "onog" Edipa iz psihoanalize. U vezi sa tim, autor istražuje da li seksualne potrebe i strasti mogu biti povezane sa ubilačkim podsticajima.

 

Pred nama je jedna posebna studija, koja nam nudi sasvim novo tumačenje lika Hamleta, kao i Šekspirovog celokupnog dela.


Dodaj u korpu 

 

© Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića